9 Mart 2020 Pazartesi

Koronavirüsler hakkında bilinmesi gerekenler

Koronavirüsler tipik olarak insanlar da dahil olmak üzere kuşların ve memelilerin solunum yollarını etkileyen virüs türleridir. Doktorlar onları soğuk algınlığı, bronşit, zatürree ve şiddetli akut solunum sendromu (SARS) ile ilişkilendirir ve bağırsakları da etkileyebilir.

Bu virüsler tipik olarak ciddi hastalıklardan daha çok soğuk algınlığından sorumludur. Bununla birlikte, koronavirüsler de bazı daha ciddi salgınların arkasındadır.

Son 70 yılda, bilim adamları koronavirüslerin farelere, sıçanlara, köpeklere, kedilere, hindilere, atlara, domuzlara ve sığırlara bulaşabileceğini buldular. Bazen, bu hayvanlar koronavirüsleri insanlara iletebilir.

En son olarak, yetkililer Çin'de şimdi başka ülkelere ulaşan yeni bir koronavirüs salgını belirlediler. 2019 koronavirüs hastalığı veya COVID-19 adını taşır.

Bu yazıda, farklı insan koronavirüs tiplerini, semptomlarını ve insanların bunları nasıl ilettiğini açıklıyoruz. Ayrıca koronavirüslere bağlı yayılan özellikle tehlikeli üç hastalığa da odaklanıyoruz: COVID-19, SARS ve MERS.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder